Новини Франківська

Чим небезпечні трансжири і як правильно харчуватися, щоб не нашкодити здоров’ю Новини Івано-Франківська

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертає увагу, що жири (або ліпіди) є важливим компонентом  для

«будівництва» клітинних оболонок людського організму. Їхні молекули захищають клітини від зовнішнього впливу, допомагають у насиченні поживними речовинами та киснем.

 Від корисних жирів трансжири відрізняються зміненою хімічною формулою, вони містять трансізомери ненасичених жирних кислот, що гірше засвоюються організмом. Хімічні елементи, що містяться в трансжирах, в разі потрапляння до організму людини замінюють молекули «правильних» ліпідів, і клітини припиняють виконувати свої функції.

Трансжири містяться у м'ясі та молочних продуктах. Утворюються трансжири під час дезодорації та гідрогенізації рослинних олій. Штучно створені трансжири використовують у харчовій промисловості для збільшення терміну придатності, покращення зовнішнього вигляду і смаку продукції.

Як трансжири впливають на здоров'я людини

Доведено, що трансжири практично не беруть участь в обміні речовин людини, натомість порушують ліпідний профіль і можуть призвести до різних захворювань.

Вживання трансжирів може призвести до:

– розвитку серцево-судинних захворювань,

– гормональних порушень,

– розвитку цукрового діабету, ожиріння, онкологічних захворювань,

– ослаблення імунітету,

– появи алергічних реакцій,

– порушень репродуктивної функції у чоловіків.

Як визначити, що у складі продукту є трансжири:

Перед тим, як придбати готовий до вживання продукт або напівфабрикат, вивчіть етикетку. У складі продукту трансжири зазвичай зазначаються, як

 кулінарний, гідрогенізований, сатурований, модифікований, рослинний, комбінований, фритюрний жир або маргарин.

Які продукти містять трансжири:

Як відомо, лідерами за вмістом трансжирів є маргарин і спреди.

Величезна кількість трансжирів зазвичай міститься в таких продуктах, як:

– кондитерські вироби – торти, тістечка, пиріжки, млинці, печиво, вафлі,

цукерки, а також продукти, що містять будь-яке смажене тісто,

– фастфуд – картопля фрі, нагетси, бургери, чебуреки тощо,

– морозиво, молочні напої, кава й гарячий шоколад із вершками,

– картопляні чипси, сухарики, попкорн,

– перероблене м'ясо – ковбаси, сосиски, сардельки, шинка, бекон, солоне та

копчене м'ясо, м'ясні консерви тощо,

– сухі суміші для приготування супів, соусів, кремів, млинців, кондитерських

виробів, напоїв тощо,

– різні соуси, кетчупи, майонези тощо,

– сирні та плавлені сири, тверді сири, сирні сирки,

– заморожені напівфабрикати.

Як харчуватися без трансжирів:

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, організм людини повинен отримувати не більше ніж 2-3 г трансжирів на добу. Цю норму легко перевищити, вживаючи лише

натуральну тваринну їжу, яка також містить трансжири. А якщо споживати ще й заборонені покупні продукти, то норма буде перевищена у кілька десятків разів.

Тому споживання трансжирів потрібно виключати повністю або хоча б мінімізувати їхнє споживання.  Для цього треба готувати їжу самостійно, надавати

перевагу рослинній їжі, замінити майонези та соуси оливковою олією, а фастфуд і напівфабрикати – відвареними або приготовленими на парі стравами.

Всесвітня організація охорони здоров'я розпочала ініціативу під назвою  REPLACE (заміна), яка містить настанови всім країнам щодо того як

усунути штучні трансжири з їжі до 2023 року, що є передумовою для подальшого припинення їх використання в усьому світі.

В окремих країнах Європи та Сполучених Штатах Америки заходи щодо обмеження вмісту трансжирних кислот з харчових продуктів практикуються вже

давно, так як вміст харчових продуктів регулюється законодавством: в Данії з 2003 року, в Сполучених Штатах з 2006-го, Австрії, Норвегії, Швейцарії, Ісландії, Угорщині, Латвії та інших країнах Європи.

Нині регулювання вмісту трансжирних кислот запроваджено практично на всій території Європейського Союзу.

Регулювання вмісту трансжирних кислот запроваджено практично на всій території, а з 2 квітня 2021 року Європейський Союз встановив обмеження на

оброблення трансжирів в продуктах харчування до 2 грамів на 100 грам жиру в їжі.

Також на практиці це означає майже повну заборону використання трансжирних кислот у харчових продуктах і цей профілактичний захід є вкрай важливим для охорони громадського здоров'я.

Варто зазначити, що з жовтня 2021 року набув чинності наказ МОЗ від

06.07.2020 № 1613. Відповідно до наказу трансжирних кислот (окрім «природних»

трансжирів тваринного походження) не повинно перевищувати 2 г на 100 г загальної

кількості усіх жирів, які містяться в харчовому продукті.

 

Чим небезпечні трансжири і як правильно харчуватися, щоб не нашкодити здоров'ю

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top