КУЛЬТУРА

У хмельницькому та кам’янець-подільському вишах виявили фінансові порушення. В одному із них – на 3,9 мільйона гривень

Держаудитслужба знайшла фінансові порушення у двох вишах ХмельниччиниДержаудитслужба знайшла фінансові порушення у двох вишах Хмельниччини. Фото: sud.ua

Мова йде про Кам’янець-Подільський національний університет та Хмельницький національний університет, де напередодні провели перевірку фінансової діяльності.

У Кам’янець-Подільському національному університеті Держаудитслужба виявила необґрунтовані витрати на суму 3,9 мільйона гривень. Як зазначають у відомстві, фінансові порушення на 3,2 мільйона від загальної суми встановили за фактом використання коштів загального фонду для виплати зарплати, призначеної зі спеціального фонду. Понад пів мільйона гривень спрямували у виші на несанкціоноване покриття витрат за комунальні послуги за сторонніх осіб, порушуючи вимоги закону.

Також вищий навчальний заклад зарахував на навчання за державним замовленням студентку, яка не вперше здобувала освіту за бюджетні кошти, а тому мала б навчатися за власний кошт. Крім того, лінгвістичний центр університету не отримав свої надходження за надані платні послуги. Зокрема, через те, що посадові особи не внесли дані в облікові регістри про нарахування дебіторської заборгованості за надані послуги, а невиконання оплати слухачами курсів призвело до втрат доходів.

У цьому переліку є й фінансові порушення, пов’язані з ремонтними роботами. Так, зокрема, підрядники завдали матеріальної шкоди університету внаслідок невиконання робіт та завищення їхньої вартості.

«Причинами є завищення об’єму будівельних матеріалів, недостовірне визначення процента прибутку та завищення вартості опор для спортивного залу. Порушення визначення прямих витрат у вартості будівництва були підтверджені результатами аудиторських обмірів та перерахунками. Також ревізією встановлено лишки товарно-матеріальних цінностей та незаконне списання матеріальних цінностей», – зазначили у Держаудитслужбі.

У Хмельницькому національному університеті також зафіксували фінансові порушення. Таких виявили на суму понад 355 тисяч гривень, з яких 34 відсотки – це втрати, повідомили держаудитори.

Частина порушень виникла під час ремонту навчальних корпусів. Ці порушення полягають у оцінці витрат на ремонтні роботи, зокрема, завищенні їх вартості. Також відбувалися неправомірні виплати зарплати зовнішнім сумісникам за час відрядження без підтвердження фактичної роботи.

Під час закупівлі кондиціонерів та послуг з їх встановлення відбулося порушення закону про публічні закупівлі. Зокрема, працівники розбили закупівлю на частини, щоб уникнути обмежень у вартості, але уклали контракти на суму 236 тисяч гривень, що перевищує законні межі (200 тисяч гривень). Не виконано й вимог закону щодо проведення відповідної процедури закупівлі.

Держаудитори відправили вимогу про усунення порушень в обидвох вишах та передали матеріали до Слідчого управління Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області.

Хмара пилу з Сахари: метеорологи пояснили, що це за явище та чому не варто панікувати

To Top