КУЛЬТУРА

Понад 300 кредитів за програмою «єОселя» видали на Хмельниччині

На Хмельниччині видали понад 300 кредитівНа Хмельниччині видали понад 300 кредитів. Фото: ілюстративне yaizakon.com.ua

Найбільше кредитів отримують військовослужбовці за контрактом.

У Хмельницькій області в рамках державної програми іпотечного кредитування “єОселя” за даними на 1 квітня видали 304 кредити на загальну суму 371 мільйон гривень. Про це стало відомо з даних аналітики компанії-оператора державної програми “Укрфінжитло”.

Згідно з цими даними, 28,9 відсотків від всіх кредитів по програмі на Хмельниччині отримали військовослужбовці ЗСУ за контрактом. Важливо зазначити, що мобілізовані військові не мають права на участь у програмі. Понад 20 відсотків кредитів отримали співробітники поліції, 16,8 відсотка – педагогічні працівники, близько 9 відсотків – медики, 5,6 відсотка – особи рядового та керуючого складу ДСНС. Решта- інші категорії.

1

Додамо, що кредити за програмою можна отримати під три та сім відсотків. А із серпня цього року уряд розширив програму, і тепер скористатися нею зможуть ще кілька категорій українців, щоправда вже під 7 відсотків.

Кредити зі ставкою 3 відсотки річних доступні для людей, що належать до однієї з пільгових категорій: військовослужбовці, правоохоронці, педагоги, медики, працівники освіти та науковці, детективи Національного антикорупційного бюро, співробітники ДБР, детективи Бюро економічної безпеки та члени їхніх сімей.

На кредит під 7 відсотків, можуть претендувати ветерани війни, учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни та сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України. А також — усі інші громадяни України, які не мають власного житла або у власності яких менше ніж 52,5 квадрати для сім’ї з однієї особи та додатково 21 квадратний метр – на кожного наступного члена сім’ї. При цьому житло на тимчасово окупованих територіях до уваги не береться.

Взяти іпотеку можуть українці, не молодші 18 та не старші 70 років на дату його погашення. Перший внесок складає 20 відсотків.

Якщо спочатку в рамках програми “єОселя” можна було купувати житло лише в багатоповерхівках, то з 29-го січня відбулись зміни і українці можуть обрати за “єОселею” приватні будинки площею 62,5 квадратних метра на одного плюс 21 квадратний метр на кожного наступного члена сім’ї під 7 відсотків річних. Такі норми діють і для таунхаусів.

Що стосується багатоповерхівок, то для придбання квартири на вторинному ринку вік будинку має бути не більше десяти років.

А ось для первинного ринку є додаткові обмеження і будинки мають отримати акредитацію. За даними “Укрфінжитло”, таких акредитованих новобудов в Хмельницькому є шість: ЖК на Героїв УПА, 11; ЖК Пламеницьких, 56; ЖК на Вінницька, 1/3Б; Жк на Старокостянтинівському шосе та ЖК “Прованс”.

1

Є обмеження як по площі житла, так і по вартості. Якщо це одинока людина, то площа не повинна перевищувати 52,5 квадратних метра. Але якщо це сім’я, додатково на кожного члена родини додають 21 квадратний метр.

Вартість помешкання не має перевищувати середню вартість спорудження житла у регіоні, тож для Хмельницького це 40 тисяч 980 гривень за квадратний метр.

Наразі до програми приєдналися кілька банків: Ощадбанк, ПриватБанк, Укргазбанк, Глобусбанк, Sky Bank. Укрексімбанк, Sense Bank.

Варто зазначити, що на даний момент в Хмельницькій області майже всі кредити надали три з шести банків – Ощадбанк – 45 відсотків наданих кредитів, Приватбанк – 32 відсотка, Укргазбанк – 21 відсоток.

Нагадаємо, раніше сайт “Є” ye.ua детально описував хто та під які відсотки може взяти кредит по програмі “єОселя”.

To Top