Новини Франківська

Посівна 2024 у Івано-Франківській громаді стартувала Новини Івано-Франківська

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою. Як і минулих років, засіватимуть комунальні землі та людські паї у селах Радчі, Тисменичанах, Добровлянах, Братківцях. Цього року додалися ще села громади – Підпечери та Підлужжя.

«Підприємство підходить до посівної 2024 вже підготовленим. Підготовчі роботи проведені ще до весни. Так ми ділянки зорали, тепер тільки закрили вологу, і нам вдається вчасно здійснити посів соняшника. Підприємство збільшило виробничі потужності і посівні площі, і одиниці техніки. У 23-му – до 130 гектарів, у 2024-му близько 200 гектарів посівних площ буде. Вже посіяна озима пшениця – близько 12 гектарів», – говорить в.о. керівника КП «Франківськ Агро» Дмитро Сергенюк.

Посівну розпочали у селі Радча. Завдяки теплій весні ґрунт добре прогрівся і готовий до висівання. На 20-ти гектарах у Радчі ростиме соняшник. Ним же засіять ще 40 гектарів по інших селах громади. Усього Франківськ-Агро планує виростити цю культуру на 60-ти гектарах полів. 

«Соняшник підготовлений до посіву, закупку ще робили того року, привезли нам його на склад на минулому тижні. Посівна швидка, швидко розпочалася. Якщо порівнювати то того року в цей час був сніг, дощ. Того року ми пізно почали посівну десь на початку травня, цього року швидше завдяки погоді», – розповідає агроном КП «Франківськ Агро» Денис Калинович.

Відтак, найбільше полів, понад сто гектарів, цьогоріч засіять соєю. До її посіву планують приступити вже в кінці квітня. Завершать же весняну посівну в червні гречкою, нею засіять ще 12 гектарів. 

«Громада має мати запас стратегічний. Якщо гречка і пшениця в нас більше іде на потреби садочків, наших навчальних закладів, то інші ми за рахунок них реалізовуємо продукцію на ринку. Маємо можливість утримувати людей, робочі місця, і земля не пустує, тому що в основному, ця земля, яку ми взяли в обслуговування, пустувала, або заліснена була, або не оброблялася вже роками. Тому дуже важливо, що сьогодні будь-який клаптик вільної землі в Івано-Франківській громаді сільськогосподарського призначення обробляється і відповідно дає урожай. А сьогодні важливо мати продуктовий запас. Навіть в умовах війни дуже важливо, щоби захід країни також переорієнтовувався з якихось інших видів на сільськогосподарську продукцію», – зазначає Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Цього року як і попередніх, громада братиме під посівну кампанію також паї людей за вигідними ринковими цінами оренди сільськогосподарської землі.

Посівна 2024 у Івано-Франківській громаді стартувала

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top