КУЛЬТУРА

Зелена картка для закордону: що покриває та скільки коштує у 2024 році? На правах реклами

У страховки є унікальний номер та QR-код, що містить основну інформацію. Саме за його допомогою здійснюється перевірка страховкиУ страховки є унікальний номер та QR-код, що містить основну інформацію. Саме за його допомогою здійснюється перевірка страховки. Фото: hotline.finance/ua/

Що таке Зелена картка? Навіщо потрібна Зелена картка? Яка вартість Зеленої картки у 2024 році? Як оформити Зелену картку онлайн?

Автострахування — це не просто обов’язкова процедура, це гарантія спокою та фінансового благополуччя за кермом у разі аварії. Особливо важливо мати надійний захист за кордоном, оскільки правила та врегулювання ДТП за межами України не такі, як у нас.

Що таке Зелена картка?

Зелена картка — це міжнародний поліс, який покриває відповідальність водія в ДТП. Тобто страхова компанія, з якою укладений договір, виплачує компенсацію постраждалій стороні при настанні страхової події замість винуватця. Виплата проходить двома напрямками:

  • по майну (відновлення автомобіля);
  • по життю та здоров’ю (лікування водія та пасажирів).

Самостійно ви не відшкодовуєте збитки, але ремонтуєте власний транспортний засіб, бо дія Зеленої картки не поширюється на це.

Наявність страховки вимагають на прикордонному контролі — виїхати з країни без актуального поліса не вийде.

Попри те, що Зелена картка є аналогом внутрішнього поліса ОСЦПВ, ліміти відповідальності в них різні. Так, страхові суми по Green card не фіксовані, а залежать від законодавства тієї країни, де відбулася ДТП.

Навіщо потрібна Зелена картка

«Зелена карта» виконує кілька важливих функцій, без яких неможливо уявити безпечне пересування в ЄС. Давайте по пунктах:

  • Міжнародне підтвердження страховки. Всі водії за кордоном повинні мати чинне автострахування. Без Зеленої картки або внутрішньої автоцивілки на водія чекає штраф та вилучення водійського посвідчення.
  • Оплата збитків. Якщо у вас не буде поліса, ви будете зобов’язані самостійно сплатити збитки постраждалим у повному обсязі.
  • Зручність у вирішенні конфліктів. Страховка спрощує та уніфікує процедуру врегулювання ДТП. Всі суперечливі питання вирішує страховик, згідно з місцевими нормами та засадами.

Яка вартість Зеленої картки у 2024 році

Вартість Зеленої картки періодично змінюється, оскільки тариф прямо залежить від курсу євро щодо гривні. Останні зміни відбулись у грудні 2022 року. Сьогодні ціна поліса для легкового авто така:

  • на 15 днів — 1 002 грн (було 949 грн);
  • на 1 місяць — 1 595 грн (було 1511 грн);
  • на 3 місяці — 3 789 грн (було 3589 грн);
  • на 1 рік — 8 769 грн (було 8306 грн).

Кінцева ціна страховки буде залежати від двох ключових параметрів:

  • Тип транспортного засобу (легкове авто, вантажівка, автобус, причіп, мотоцикл або моторолер);
  • Кількість днів перебування за кордоном (від 15 днів до 1 року).

На замітку: якщо ви оформите поліс на менший період, ніж фактично будете за кордоном, це вважатиметься порушенням правил. ДТП, що сталося поза дією поліса, не покриється страховою компанією. Детально про процес придбання зеленої картки читайте в статті.

Оформлення Зеленої картки онлайн

До березня 2022 року Зелену картку можна було отримати лише на спеціальному паперовому бланку, що видали в офісах страхових компаній або в пунктах страхування поруч з прикордонними зонами. Але зараз українці можуть придбати Зелену картку онлайн, заповнивши анкету та оплативши страхування банківською карткою, без звернення в офіс СК. Вам знадобиться лише інформація про автомобіль (техпаспорт) та паспортні дані водія, водійське посвідчення. Готовий договір буде висланий на електронну пошту клієнта.

У страховки є унікальний номер та QR-код, що містить основну інформацію. Саме за його допомогою здійснюється перевірка страховки.

Перед поїздкою потрібно роздрукувати поліс, щоб уникнути непорозумінь під час перевірки.

Зелену картку можна оформити навіть перебуваючи за кордоном.

To Top