Новини Франківська

Як підготуватись до свят і уникнути харчових отруєнь? Новини Івано-Франківська

 

Незабаром жителі та гості Прикарпаття святкуватимуть одне з найбільших християнських свят – Воскресіння Христове.

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області наголошує: щоб запобігти виникненню харчових отруєнь як в домашніх умовах, так і відвідуючи заклади громадського харчування, необхідно дотримуватись певних правил закупівлі, зберігання продуктів та приготування і споживання страв.

Тож подаємо до уваги наступні рекомендації:

–  Купуйте харчові продукти в торгівельних мережах, спеціалізованих магазинах або на продовольчих ринках.

–  Не слід купувати харчові продукти на стихійних ринках, вздовж автомобільних шляхів, «з рук».

–  Купуючи харчові продукти, перевірте, чи не закінчилися терміни придатності, для цього потрібно уважно прочитати маркування.

–  Не готуйте страви заздалегідь, кілька днів наперед!

–  Правильно зберігайте харчові продукти згідно з рекомендаціями виробника!

–   М’ясні вироби, кулінарні чи кондитерські вироби, а також молочні продукти зберігайте в холодильнику, де підтримується відповідний температурний режим.

–  Перед приготуванням їжі ретельно вимийте руки з милом!

–  Використовуйте окремі розроблювальні дошки та ножі під час приготування сирих та варених продуктів.

–  Перед приготуванням сирі овочі та фрукти необхідно добре промити під протічною водою.

–  Дотримуйтесь технології приготування страв (режимів запікання, тушкування чи смаження).

–   Не зберігайте готові страви чи напівфабрикати при кімнатній температурі, адже це сприяє накопиченню в них мікроорганізмів.

–  Готуючи багатокомпонентні салати чи кулінарні вироби, які не піддаватимуться повторній термічній обробці, використовуйте рукавички.

–  Заправлені салати можуть зберігатися при кімнатній температурі не довше трьох годин.

–  Кремові кондитерські вироби (торти, тістечка) зберігайте лише в холодильнику, дотримуючись термінів придатності.

–  Якщо ви вирішили святкувати не вдома, то вибирайте тільки перевірені ресторани чи інші заклади громадського харчування з позитивними відгуками.

–  Страви, які забрані додому з закладу громадського харчування, не придатні на наступний день, їх необхідно спожити того ж дня!

У випадку виявлення перших ознак гострого кишкового захворювання, таких як нудота, блювота чи діарея, необхідно негайно звернутись до закладу охорони здоров’я, самолікування небезпечне для вашого здоров’я.

 

Як підготуватись до свят і уникнути харчових отруєнь?

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top