Новини Франківська

Як запобігти харчовим отруєнням у різдвяні та новорічні свята Новини Івано-Франківська

Різдвяні та новорічні свята ніколи не обходяться без святкового столу з великою кількістю різноманітних страв, які потребують правильного

зберігання в холодильному обладнанні. Проте, в умовах постійних перебоїв з електропостачанням, необхідно дотримуватись основних правил

профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій.

Якщо електроенергію відключили, необхідно дверцята холодильника та

морозильної камери тримати закритими, адже продукти при цьому залишаються

безпечними до 4-х годин у холодильнику та 48 годин у морозильній камері.

Напередодні різдвяно-новорічних свят для захисту себе і своїх близьких від

неприємних наслідків святкувань, спеціалісти Головного управління

Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують:

– уважно перевіряти терміни придатності харчових продуктів, зовнішній

вигляд та цілісність їхнього пакування;

– вимагати у продавця документ, що засвідчує безпечність та якість харчових

продуктів;

– купувати харчові продукти в перевірених торгівельних мережах,

спеціалізованих магазинах, продовольчих ринках, на яких проводиться ветеринарно-

санітарна експертиза харчових продуктів;

– уникати придбання харчових продуктів чи продовольчої сировини на

стихійних ринках;

– дотримуватись всіх правил зберігання харчових продуктів (уникайте сусідства

сирих продуктів та готових страв у холодильнику);

– ретельно дотримуватись правил особистої гігієни, санітарних норм та

технології приготування їжі;

– при приготуванні сирого та вареного м’яса, риби чи овочів використовувати

окремі розроблювальні дошки та ножі;

– при приготуванні страв з м’яса, риби та фаршу дотримуватись температурних

режимів запікання в духових шафах;

– сирі продукти, свіжі овочі та фрукти ретельно промивати під проточною

водою;

– молоко слід вживати тільки кип’яченим, непастеризований сир

використовувати тільки після термічної обробки;

– салати слід заправляти безпосередньо перед подачею до святкового столу,

заправлені салати зберігати не довше двох годин при кімнатній температурі;

– кондитерські вироби з кремом зберігати при температурі від 2-х до 6-ти

градусів С до 36 годин, а з заварним кремом – не більше 6 годин;

– страви, які залишилися після святкового столу не залишати для споживання

на наступні дні.

Якщо ви вирішили святкувати не вдома, то вибирайте тільки перевірені

ресторани чи інші заклади харчування з позитивними відгуками. Пам’ятайте, що

харчові отруєння завжди легше попередити, ніж їх лікувати.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання, необхідно

негайно звернутись до найближчого лікувального закладу, самолікування

небезпечне для вашого здоров’я.

Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!

 

Як запобігти харчовим отруєнням у різдвяні та новорічні свята

 

To Top