Новини Тернополя

Скоро антибіотики можна буде купити лише за електронним рецептом

Починаючи від квітня 2022 року усі зареєстровані в Україні антибіотики відпускатимуть в аптеках лише за наявності у пацієнта електронного рецепта. Про це інформують у МОЗ.

“Лікар випише препарат за діючою речовиною. Пацієнт зможе скористатися е-рецептом в будь-якій аптеці, що підключена до електронної системи охорони здоровʼя. Обрати лікарський засіб ви зможете із наявних лікарських засобів, що містить діючу речовину, зазначену в рецепті”, – йдеться у повідомленні.

Електронний рецепт може виписати будь-який лікар, незалежно від того, підписана у вас декларація чи ні. Проте для цього лікар повинен бути зареєстрованим в елетронній системі охорони здоров’я.

Сьогодні часто люди приймають антибіотики без рекомендацій лікаря: його можуть “виписати” знайомі, сусідка чи подруга, якій “допомогло”. Проте мало хто задумується над тим, що внаслідок безконтрольного застосування антибіотиків змінюються бактерії: вони стають нечутливими до антибіотиків. Що більше бактерії адаптуються до антибіотиків, то загрозливішою стає ситуація в майбутньому. Застосування антибіотиків з початку пандемії носить неконтрольований характер.

To Top