КУЛЬТУРА

На Хмельницькій АЕС енергоблок №4 планують побудувати за допомогою американців

Posted on

Новий енергоблок Хмельницької АЕС планують будувати поблизу недобудованих конструкцій четвертого. Фото: з фейсбуку Хмельницької АЕС

Його вирішили будувати з нуля, а не використовувати незавершену споруду.

Американо-японська компанія «Вестінгауз Електрик» (Westinghouse Electric) має долучитися до будівництва п’яти нових енергоблоків атомних електростанцій України. Зокрема, з нуля мають спорудити енергоблок №4 на Хмельницькій АЕС. Й вчора, 9 вересня, керівництво національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» і «Вестінгауз Електрик» провели на ХАЕС нараду, присвячені старту будівництва. Про це розповіла пресслужба «Енергоатому».

За її інформацією, наприкінці серпня керівник «Енергоатому» Петро Котін підписав меморандум про співпрацю з виконавчим директором «Вестінгауз Електрик» Патріком Фрагманом. Цей документ передбачає розміщення в Україні реакторів AP1000, американського виробництва. В рамках цього проєкту заплановано збудувати на атомних електростанціях країни п’ять нових енергоблоків. Попередня вартість реалізації таких планів сягає орієнтовно 30 мільйонів доларів.

«Першим пілотним проєктом має стати четвертий енергоблок на Хмельницькій АЕС. Його збудують з нуля за технологією АР1000 «Вестінгауз Електрик», — розповідають у пресслужбі НАЕК «Енергоатом». — Майданчиком для його спорудження може стати земельна ділянка поруч з недобудованим колишнім четвертим енергоблоком. Його будівлю можна використати для технічних потреб будівництва, розмістивши там допоміжні цехи, тренажер, склади. Завдяки цьому не доведеться витрачати час і кошти на переробку його фундаменту».

За словами Петра Котіна, виробництво для спорудження нових енергоблоків на 50 відсотків можна розмістити в Україні. Американська сторона постачатиме обладнання для «реакторного острова» та систем безпеки. Решта обладнання буде вітчизняного виробництва. Будівництвом також займатиметься «Енергоатом». Завдяки цьому буде створено орієнтовно 50 тисяч нових робочих місць.

Про вартість будівництва з нуля саме енергоблоку №4 Хмельницької АЕС, приблизні дати старту та завершення його спорудження та яка доля чекає на недобудований енергоблок №3 — у пресслужбі «Енергоатому» поки не уточнюють. Ймовірно така інформація невдовзі з’явиться, адже 10 вересня представники НАЕК «Енергоатом» і «Вестінгауз Електрик» мають розпочати роботу над дорожньою картою реалізації проєкту.

Довідково. За інформацією «Енергоатому», «Вестінгауз Електрик» є світовим лідером у галузі ядерної енергетики й постачальником продукції та технологій для енергетичних компаній. Україна співпрацює з нею ще з 1992 року. Нині вона є єдиним альтернативним Росії, постачальником ядерного палива для українських АЕС.

«Технологія AP1000 «Вестінгауз Електрик» — це установка покоління III+, ліцензована у США, кількох країнах Європи та Азії. Чотири блоки AP1000, які вже працюють у Китаї, встановлюють рекорди за експлуатаційними характеристиками. У довгостроковій перспективі завдяки застосуванню американської технології AP1000 «Енергоатом» зможе забезпечувати найвищий рівень безпеки, надійну роботу атомної генерації, її інноваційність і дбайливе ставлення до довкілля», — заявили у працівники пресслужби НАЕК «Енергоатом».

Нагадаємо, наразі третій енергоблок Хмельницької АЕС зведений орієнтовно на 75 відсотків, а четвертий — на 15 відсотків. За нинішніми цінами, їх добудову оцінюють у 76,8 мільярда гривень. Про їх добудову говорять роками, однак питання досі не зрушилося з мертвої точки. Наприклад, торік у вересні Володимир Зеленський заявив, що до кінця 2020-го Верховна Рада України має прийняти відповідний законопроєкт. Але минув рік і ситуація не змінилася.

До теми: На Хмельницькій АЕС будують комплекс з переробки радіоактивних відходів

ПОПУЛЯРНІ

Exit mobile version