Новини Берегово

Обережно! Мобільний “розводняк” із “тисячею за вакцинацію”

Обережно! Мобільний “розводняк” із “тисячею за вакцинацію”

11/01/2022


Перегляди
1127


Коментарі
0

Берегівчанам також приходять СМС-ки від шахраїв

Інформацію про шахрайські СМС-повідомлення, зі словами типу "Вам доступна виплата за вакцинацію COVID-19, 1000 грн. Підтвердить зарахування https://covid-19.diiua.site/" наприкінці минулого року обговорювали у Громадському Форумі Берегівщини Приміром, у даному повідомленні вказана не справжній сайт "Дія", а його фальшивий клон.

Про те, хто і навіщо розсилає подібні повідомлення, розповів сайт "Заборона" (цитуємо уривками):

"Державна програма єПідтримка, що пропонує отримати винагороду за повне щеплення вакциною проти коронавірусу, вже встигла зацікавити шахраїв. Схема не нова: потенційна жертва отримує повідомлення з текстом, дуже схожим на правду, та посиланням. Далі треба заповнити поля з банківськими даними. Розраховані такі схеми на те, що люди елементарно не знають офіційних сайтів та правил фінансової безпеки.

Є кілька етапів схеми:

Приходить повідомлення про те, що абоненту доступна виплата. Розрахунок на те, що людина не вивчила схему справжніх виплат й клюне на ключові слова: Covid-19, 1000 UAH, vyplata. Навіть перші символи адреси сайту співпадають з офіційною сторінкою МОЗ в інтернеті. Ніби все збігається, але ні. Перша ознака фішингу — невірна адреса сайту.

Друга ознака фішингу — вас просять ввести всі дані карточки, а не тільки її номер, для отримання переказу. Але всі дані — то для здійснення переказу. Аферисти нагло спрощують собі роботу, пропонуючи ще й вказати баланс на рахунку. «Від вас витягнуть ПІБ, номер телефону, дані карточки, стан рахунку і підтвердження 3DSecure. Якщо (і тільки якщо) підтвердження буде справжнім, то вам виб’є сторінку з помилкою платежу (це чітко видно в коді)

Перевірка доводить, що сайт, на якому аферисти роблять фішинг, має хостінг в компанії країни-агресора. Реєстратор скарг від третіх осіб неправоохоронних органів не приймає, то єдине, що тут можна зробити — поширювати інформацію, щоб люди не велись на такий класичний фішинг. Будьте уважні та обережні, перевіряйте все і недовіряйте всьому підозрілому в інтернеті» – розповідається у статті

"В мережі попередили про аферу з 1000 гривень. Шахраї можуть вкрасти всі гроші з вашої приватної картки"

To Top